laoder img

Unikatna mjesta u Istri koja morate barem jednom posjetiti

 • 15.01.2021

Planirate putovati u Istru?

Ovo su mjesta koja jednostavno morate posjetiti kako bi doživjeli najbolje od Istre. Izdvojili smo 6 mjesta od kojih su 3 u unutrašnjosti Istre a 3 na zapadnom priobalju Istre. Uz to izdvojili smo nekoliko događaja, restorana i trgovina koja vrijedi posjetiti ili isprobati.

 

1) Motovun

Motovun je popularno turističko odredište smješteno na sjeveru Istre na brijegu visine 277 metara nadmorske visine. Pogled na Motovun očarava, a pogled sa Motovuna ostavlja bez daha... Ovaj srednjovjekovni gradić privlači svojim brojnim kulturnim znamenitostima, bogatom eno-gastronomskom ponudom i zanimljivim događanjima. Dostižan automobilom ili za ljubitelje pješaćenja stepeništem od ukupno 1052 stepenice.
Impresivne srednjovjekovne zidine, kamene ulice, zvonik uz crkvu sv. Stjepana, kula uz komunalnu palaču i lođa na Trgu Josipa Ressela čine ovo drevno mjesto izuzetno atraktivnim. Sa Trga Jospia Ressela pruža se prekrasan pogled na vinograde, dolinu rijeke Mirne i šumu Sv.Marka poznatu kao najveće stanište bijelog tartufa. Tartufi su jedan od specijaliteta gastronomske ponude u Istri, a Motovun je idealno mjesto za kušanje istih. Ukoliko posjetite Motovun u srpnju pogledajte filmove Motovun film festivala, poznatog višednevnog filmskog maratona na otvorenom.

 • Motovun Film Festival (MFF) održava se između 20.07. i 31.07.
 • Restoran Pod Napun nudi lokalne specijalitete sa pogledom na dolinu.
 • Zigante Tartufi u Livadama podno Motovuna trgovina je koja nudi razne proizvode od tartufa.
 

 

 

2) Grožnjan

Grožnjan je mali srednjovjekovni gradić velikog kulturnog značaja na sjeveru Istre. Očuvao je svoju izvornu ljepotu i postao jedan od najinteresatnijijh gradića cijelog Istarskog poluotoka. Hodajući kamenim ulicama posjetitelji na svakom koraku mogu osjetiti duh starih vremena. Stare kamene kuće zbijene jedna uz drugu unutar gradskih zidina, crkve i spomenici samo su jedan od razloga za posjet ovog slikovitog gradića.
Poznat kao „Grad umjetnika“ koji u ljetnim mjesecima posjetitelje zadivljuje brojnim umjetničkim galerijama, suvenirnicama i raznovrsnim programom. Otvaraju se ljetne muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, a jedan od najposjećenijih programa je zasigurno međunarodni jazz festival „Jazz is back“, kojeg je svojedobno tvrtka Guinness proglasila najboljim malim europskim jazz festivalom. Česti posjetitelji Grožnjana su i gurmani i ljubitelji vina koji posjećuju lokalne restorane i agroturizme.

 • Na trgu pored crkve Sv. Vida možete popiti kavu ili čaj uz predivan pogled na okolne brežuljke.
 • Na suprotnoj strani grada nalazi se restoran Amodomio sa bogatom ponudom i jednako prelijepim pogledom.
 • Svake godine, sredinom mjeseca srpnja poćinje poznati Jazz festival "Jazz is Back!" 
 

 

 

3) Hum

Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu sa svega 20-ak stanovnika. Prema legendi nastao ja kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, te su od preostalog kamenja izgradili Hum. Ovaj srednjovjekovni gradić bio je središte glagoljaške kulture. Najvažniji spomenik posvećen glagoljaštvu završava upravo u Humu. Zove se Aleja glagoljaša i sastoji se od 11 zasebnih spomenika koji privlače poglede znatiželjnih prolaznika uz cestu od Roča do Huma.
U Humu možete kušati poznate istarske specijalitete, a budući da odnedavno nosi i naziv Grada biske, čija receptura potječe upravo iz Huma na pravom ste mjestu da se opustite i uživate u ovim jedinstvenim okusima.

Svega 5 km udaljeno selo Kotli topla su preporuka za svakog ljubitelja prirode. Kroz selo protječe rijeka Mirna, koja padajući u slapovima preko stijena zadivljuje posjetitelje. Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini s poznatim mlinarima i krojačima, a danas posjetitelji mogu uživati u vizuri starog mlina koji još uvijek odolijeva vremenu.

 • Ako želite kušati prave lokalne specijalitete, Humska Konoba u centru Huma je odličan izbor!
 • Svakako posjetite suvenirnice u centru grada, svaka je posebna i svaka nudi različite lokalne proizvode.
 • Obavezno posjetite Kotli i uživajte u pogledu na stari mlin uz rijeku Mirnu.
 

 

4) Rovinj

Rovinj, grad koji je do 1763. godine bio otok, danas je jedno od najpoznatijih i najposjećenjijih turističkih mjesta na Jadranu.
Stari grad, na vrhu kojeg dominira crkva sv. Eufemije nalazi se na nekadašnjem otoku, na kojemu su se unutar gradskih zidina zbog ograničenog prostora gradile visoke zbijene kućice, uske uličice i prekrasni mali trgovi. Prošećite njegovim kamenim uličicama, istražite unikatne umjetničke galerije i opustite se u jednom od mnogobrojnih restorana i kafića.
Osim bogate kulturno-povijesne baštine Rovinj je poznat po izuzetno razvedenoj obali sa brojnim uređenim plažama i magičnim zalascima sunca. Ljubitelji sporta imaju odlični izbor vodenih aktivnosti, ali i ostalih mogućnosti poput slobodnog penjanja u zaštićenoj Park šumi Zlatni rt / Punta Corrente, bicikliranja ili pak jahanja. Ovaj živopisni grad domaćin je i nekoliko svjetski poznatih festivala, od kojih je Ljetni salsa festival samo jedan od najzanimljivijih i najzabavnijih.

 • Krajem mjeseca lipnja i početkom srpnja zaplešite uz latino ritmove Ljetnih salsa festivala.
 • Pridružite se Povorci batana sa večerom u Spaciu, koja se održava nekoliko puta tjedno tijekom ljetnih mjeseci i okusite tradicionalne riblje specijalitete.
 • U kolovozu, uoći Noći sv.Lovre prošećite gradom i uživajte u romantičnom ugođaju.
 • Najveća gradska fešta „Rovinjska noć“ sa spektakularnim vatrometom odvija se krajem kolovoza.
 

 

 

5) Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni kraj zapadne obale Istre jedini je Nacionalni park u Istri, a zahvaljujući svojoj bogatoj kulutrno-povijesnoj baštini i netaknutoj prirodi slovi jednim od najljepših arhipelaga na Mediteranu.
Iako broji ukupno 14 otoka za posjetitelje su otvoreni samo Veliki i Mali Brijun. Veliki Brijun je najveći, najljepši i najposjećeniji brijunski otok. Dođite i obiđite otok vlakićem, biciklom ili elekričnim automobilom. Upoznajte brojne životinje koje se slobodno kreću otokom, kao i zanimljive stanovnike Safari parka, zaigrajte golf na jedinstvenoj zelenoj površini, posjetite arheološke lokalitete, obiđite muzeje ili jednostavno zaronite u uvalu Verige.
Mali Brijun je poznat po veličanstvenoj fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je u novije vrijeme postala pozornica kazališta Ulysses, gdje se svakog ljeta okupljaju zaljubljenici u teatar.

 • Posjetite Safari park, jedini zološki vrt u Europi koji se nalazi na otoku.
 • Predstave Kazališta Ulysses počinju krajem mjeseca srpnja i završavaju sredinom mjeseca kolovoza.
 • Obiđite arheološke lokalitete uz stručno vodstvo i upoznajte bogatu brijunsku prošlost.
 

 

 

6) Pula 

Pula je najveći grad Istre izrazito atraktivan posjetiteljima koji žude za brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima, od kojih je nedvojbeno najpoznatija Pulska arena, odnosno rimski amfiteatar u kojem su se davno privređivale borbe gladijatora. Danas se najviše koristi tijekom ljetnih meseci za održavanje raznih koncerata domaćih i stranih glazbenika, poznatog Pulskog filmskog festivala, te povijesno-zabavnog spektakla „Spectacvla Antiqva“. U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba “Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”.
Šetnjom kroz centar grada naići ćete na još spomenika koje svakako vrijedi pogledati. Kaštel podno kojega se nalazi malo rimsko kazalište, Slavoluk Sergijevaca poznat kao „Zlatna vrata“ i Augustov hram na Forumu danas su jedna od najljepših mjesta okupljanja, posebice prilikom održavanja raznih zabavnih programa. U novije vrijeme pažnju privlači Visualia festival. Brojne svjetleće instalacije koje se postavljaju diljem grada stvaraju pravu svjetleću čaroliju u kojoj uživaju djeca i odrasli.

 • Ako želite pogledati film pod zvjezdama posjetite Pulski filmski festival, koji se održava u srpnju u pulskoj Areni.
 • Od kraja lipnja do početka rujna, jednom tjedno osim za vrijeme Pulskog filmskog festivala doživite borbe gladijatora u pulskoj areni tijekom Spectacvla antiqva.
 • Posjetite čarobni Visualia festival, koji se svake godine odvija u mjesecu rujnu.